Shopify vagy Woocommerce? Melyiket válasszam?

Míg alapvetően a két teljesen különböző rendszerről beszélünk, sokan csak azt látják, addig a pontig jutnak el, hogy a Woocommerce egy  ingyenes lehetőség, míg a Shopify havidíjas szolgáltatás.

Nézzük most végig pár további pontban, hogy mik is valójában a legfőbb eltérések, különbségek.


A rendszerek háttere:

Kezdjük ott, hogy a Woocommerce a Wordpress rendszerére épül, ami eredetileg egy bárki számára elérhető, könnyen kezelhető blog motor volt. Ehhez fejlesztették később egészült a Woocommerce webáruház rendszert, ami további ingyenes és fizetős bővítményekkel tud kiegészülni. Vagyis a Woocommerce alapú online üzletek alap esetben is minimum 2 különböző rendszerből állnak össze. Ez azt jelenti, hogy biztonsági szempontból is gyengébbek. Vagyis könnyebben feltörhetőek és több spam is érkezik az oldalra.

 

A Shopify 2004-ben eredetileg is bérelhető webshop rendszerként indult, amit  azóta is folyamatosan ebből a célból fejlesztenek, optimalizálnak tovább. Így funckionalitásában (és designban is) kitűnik a versenytársai közül.  Természetesen ez is tovább bővíthető saját és jóváhagyott külsős beépülő appekkel. Kedved szerint alakíthatod, optimalizálhatod, felturbózhatod.


Hosting:

Azért az sincs teljesen ingyen, ha Woocommerce webshopot szeretnél létrehozni, hiszen tárhelyet + domain nevet kell vásárolnod, melyeknek éves díja van. Ezenkívül pedig a Woocommerce webáruházak, folyamatos a karbantartást igényelnek. A biztonsági mentéseken felül, amit akár automatizálni is lehet, figyelned kell majd a rendszer, a bővítmények és a sablon frissítésére is. Persze ezek is történhetnek automatikusan is, de ez a módszer kevésbé ajánlott, mert a pluginek gyakran összekadahatnak és ilyenkor részben vagy teljesen szétcsúszhat az oldal. Érdemes tehát bizonyos időközönként manuálisan végrehajtani ezeket és egyből figyelni, tesztelni az oldalt, hogy kiszűrhetőek legyenek az esetleges gubancok. Ha megtanulod és ügyes vagy ezeket Te magad is elvégezheted, vagy felkérhetsz valakit akinek havonta vagy alkalmanként szintén fizetned kell majd.


A Shopify biztosítja számodra a hosting szolgáltatást. De a domain névről ebben az esetben is Neked kell gondoskodnod és persze a Shopify havi díját is fizetned kell. (A Shopify csomagok már 9 USD-től elérhetőek.) A havidíjban pedig benne van a karbantartás és a folyamatos fejlesztés valamint a 0-24-ben elérhető telefon, email vagy chates support költsége is. Bármikor segítenek, ha valami probléma adódik.

Természetesen Shopify használata esetén is érdemes azért biztonsági mentéseket készíteni az oldalról és a felvitt termékekről sicher ami sicher.


Felépítés:

Vagyis maga a rendszer. Aki az egyiket meg tudja tanulni az a másikkal is boldogulni fog. Bár meglehet, hogy az admin felületeik, a szerkezetük, a felépítésük eltér egymástól. Más gondolatmenet menténe lettek megtervezve, kialakítva. De az egyik sem ördöngösség. Sőt! A Shopifynak kifejezetten egyszerű, nagyon könnyen tanulható a felülete.

 

Aki pedig már gyártott tartalmakat, írt blog posztokat akár más egyéb, esetleg hazai blog motor oldalán, annak a Woocommerce-t kezelni szintén gyerekjáték lesz.


Értékesítési csatornák:

Nagyon fontos szempont, hiszen a mai trendek szerint már nem elég egyetlen helyen jelen lenni és várni, csalogatni, kiszolgálni a vevőt. Ott kell megtalálni, kapcsolatot építeni vele és eladni számára, ahol épp jelen van. Legyen az a sétálóutca, az online tér, vásárok, közösségi média felületek vagy épp a partnereid blogja.

Bár a Wordpress + Woocommerce webáruházakat is össze lehet már kötni a Facebok bolttal és a termékeidet is vásárolhatóvá teheted már az Instagrammról, de fizikai boltba egyelőre nem tudod bekapcsolni a rendszert ahogy a multifunkcionális Buy buttonnel* sem rendelkezik ez a megoldás.

*A Buy button-ről egy későbbi blog posztban részletesen fogok még írni és bemutatom majd működés közben is.


Funkcionalitás, design, profizmus

Ha megengedsz egy személyes véleményt én ebben látom a legnagyobb különbséget a két rendszer között. Számomra olyan ez, mint az Android és az Ios. Ki erre esküszik, ki arra. Mindkettő rendszert próbáltam, használtam évekig. Nálam a Shopify lett a favorit.

De beszéljen önmagáért. Próbáld ki! Regisztrálj itt és használd ingyenesen 14 napig!

Nálad melyik rendszer lesz a nyerő? Írd meg kommentben kíváncsi vagyok! Vagy gyere és csatlakozz WEBSHOP INDÍTÓ csoportunkhoz, melyet pont az olyan leendő  és kezdő vállalkozók számára hoztunk létre, mint Te is vagy. Ha támogató közösségre vágysz, lenne még pár kérdésed, szívesen segítenél másoknak is, gyere és csatlakozz! Folyamatosan bővül a közösség szakemberekkel is marketing, kommunikáció, pénzügy, IT területről. A mi szakterületünk a design és a Shopify rendszere, állunk rendelkezésedre! ;) Várunk!Kommentelj!

A kommentek megjelenéséhez jóváhagyás szükséges